23/7/13

Cola casolana

Aquests darrers dies abans de tancar per vacances, els dedicarem a donar alguns recursos científics per a realitzar en algunes estones mortes durant l' estiu. El d' avui és un recurs que en algun altre moment ja se n' ha parlat: com fer enganxador casolà amb una certa consistència, i que en certs moments ens pot ajudar si no tenim res més a mà, a més de ser un producte totalment ecològic.

imatge google
Materials i Ingredients:
  •  llet desnatada ( també es pot fer servir llet en pols i aigua calenta)
  • 1 cu. de vinagre.
  • 1/2 cu. de bicarbonat.
  • Tovalló de paper.
  • Embut.
  • Filtre ( de cafè).
  • 3 flascons buits

Procediment:

  1. Abocar, més o menys, 1 tassa de llet descremada en un dels flascons
  2. Afegir-hi 1 cullerada de vinagre. 
  3. Remenar bé la barreja (per millors resultats es pot escalfar la barreja en una olla, lentament) i deixar reposar fins que s' observi la separació en dues capes similars al formatge.
  4. Col · locar l'embut en un dels flascons buits i inserir el filtre de cafè.
  5. Es filtra la mescla de llet / vinagre abocant el líquid a través del filtre de cafè.
  6. Una vegada que el líquid s'hagi drenat, treure el residu sòlid del filtre.
  7. Utilitzar tovallons de paper per assecar la massa tant com es pugui, i tornar el sòlid a un flascó net.
  8. Afegir una petita quantitat de bicarbonat  a la massa.
  9. Barrejar i posar a prova la cola resultant per a enganxar fulls

Com funciona?  

A l' afegir el  vinagre a la llet produeix una solució que se separa en dues substàncies: la substància blanca es diu quallada i el líquid es denomina sèrum de llet ( és la forma de fer la quallada per a ser menjada amb bona mel!!!). Quan el filtratge de la llet de la quallada se separa i s' asseca amb un tovalló de paper i hi afegim el bicarbonat, fa que la pasta sigui més enganxosa. 

Una vegada usada, si ens en sobra la podem guardar ben tapada a la nevera uns dies.

2 comentaris:

  1. M'agrada la idea!
    Quan jo era petita, ja fa molts anys, no era fàcil comprar la cola i per altra banda fer àlbums de cromos era una activitat molt habitual. Aleshores, ens la fèiem amb aigua i farina, era una "marranadeta" però enganxava ha,ha,ha.
    Petonets!
    Carme

    ResponElimina
  2. Gràcies pel comentari, espero que l'experiència amb rollon et doni tant bon resultat com a nosaltres.
    La proposta per fer cola em sembla interessant, ho provaré.
    Jo també feia com la Carme, amb les meves germanes ens feiem la cola amb aigua i farina per sortir del pas.
    Una abraçada

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...