20/1/13

VESC

EL VESC
És aquesta planta que tant ens agrada per decorar per les festes de Nadal.
Resulta que és una planta semiparasitària dels arbres.
Les seves llavors són molt enganxifoses. Pot ser que a un ocell se li enganxi les potes. Ell intentarà treure's la molèstia fregant les sotes contra una branca.
Aquesta llavor, acabada d'arribar, pot fer endinsar-se per l'escorça de la branca fins arribar als vasos de la branca que porten saba bruta cap a les fulles. La planta de vesc pren part de la saba bruta de l'arbre en el que s'està i ella mateixa la converteix en saba elaborada.

En aquesta imatge es veu com la llavor del vesc fa camí escorça endins per arribar la la saba bruta.

Recordeu que la saba bruta només conté sals minerals i aigua. Les arrels l'absorbeix del terra i les fulles són les encarregades de transformar la saba bruta en saba elaborada (que no conté tanta aigua i està carregada de nutrients per a la planta).
Així tenim que el vesc és semiparasit perquè només li pren la saba bruta. L'arbre parasitat pot seguir vivint però segur que seria més gran si pogués tota la saba bruta que les seves arrels absorbeixen fos només per a ell.
En aquesta imatge teniu uns arbres que se'ls han caigut les fulles que sembla que encara sigui verd de tant de vesc que té.


En aquesta fotografia veiem com estan intentant alliberar una magnífica pomera que s'està debilitant per culpa del Vesc que l'ha envaït.



                                                                                      Dolors Cuxart

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...