4/7/12

Fem perfums

 La Judith ( mare del Joan de P-5A) va venir a fer un taller de perfums a tot l' alumnat de P-5. Com a introducció va explicar com s' obtenien els olis essencials i què necessitàvem per a crear perfums i/o colònies. Finalment cada infant va poder tenir la seva pròpia colònia. 
Aprofitant aquest taller i les pràctiques fetes amb cicle mig i 6è sobre la separació de substàncies i la creació de perfums, us detallo tot allò que hem après , a més de deixar-vos l' enllaç del bloc " taller aromàtiques, medicinals i tintòries"  d' on he tret la informació següent i una recepta divertida que m' ha cridat l' atenció recepta contra el mal humor que podrem usar en molts moments tant a casa com a l' escola!!!! 
Especialment pels de 6è que ja ens han deixat però espero que segueixin el bloc: molts de vosaltres volieu fer perfums, així que aprofiteu aquest article i ja em direu!!!!

Què són els olis essencials?
Els olis essencials són fragàncies que s’obtenen de l’escorça, de les fulles, de les flors, de les arrels,... de certes plantes que concentren en petits receptacles aquesta matèria olorosa amb propietats aromàtiques i terapèutiques.

Com s’extreuen els olis essencials?
Els olis essencials es troben dins dels teixits de les plantes, per tant per alliberar-los és necessari un procediment físic de separació. Aquesta separació es pot fer segons diferents tècniques i aquestes depenen del tipus de matèria vegetal de la que hem d’extreure els olis. No és el mateix fer-ho d’una pell d’un fruit, d’una llavor o d’una fulla o flors.
- Per pressió.(mètode d’expressió)
Els antics egipcis guardaven les flors en bosses de roba i les pressionaven fins que sortia l’oli. Actualment es fa servir la pressió per obtenir els olis essencials dels cítrics. Es fan servir uns rodets per obtenir-ne la pell i llavors aquesta es centrifuga.
També s’extreuen per pressió els olis vegetals grassos que s’extreuen de llavors com ara l’oli d’oliva, de borratja,de soja,d’onagre, de lli,d’ametlla ,etc.
- Per destil·lació (separar per mitjà del vapor).
Es tracta d’aconseguir que el vapor d’aigua arrossegui els olis essencials de les plantes i de seguida en refredar-se es converteixi en líquid. De manera que com que els olis pesen menys que l’aigua, suren i llavors amb un decantador són fàcilment separables. Aquesta és la tècnica que es fa servir per extreure els olis essencials de la major part de les fulles i flors. I per a això es fa servir un alambí.

Recepta contra el mal humor: 
  • 2 gotes de lavanda 
  • 2 gotes de llimona 
  • 2 gotes de menta 
  • 6 gotes de romaní 
  • 6 gotes de l’arbre del tè 
Barreja amb mig litre d’aigua en un vaporitzador i el tires pel teu voltant només llevar-te. També els pots combinar (els olis) amb dues cullerades d’oli vegetal i fes-lo servir com a oli corporal per després de la dutxa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...