El darrer pati científic de novembre l' hem dedicat a un producte dolç i que molts de nosaltres l' hem tastat d' alguna manera: la gelatina.
Aquesta experiència ens ha anat molt bé per entendre el canvi d' estat de la matèria, en aquest cas de sòlid a líquid i de líquid a sòlid. No hem pogut fer fotografies però és un procés molt senzill!!
Material
imatge google |
- Un paquet de plaques de gelatina ( les venen a qualsevol super)
- Aigua
- 3 plats fondos
- Cullera gran
- un cassó
- un fogonet
- tisores
- Un pot mesurador de líquids
- Colorants alimentaris.
- Potets petits ( un per a infant).
- Del paquet de gelatina es treu una a una les plaques i es tallen en 3 trossos.
imatge google - Es van posant en remull dins els plats fondos amb aigua, durant uns 10'. Anem veient com la placa de gelatina s' estova.
imatge google - Mentrestant s' escalfa aigua, sense bullir-la. Per les 9 plaques que conté un paquet ens cal 3/4 de litre aprox.
- Amb l' aigua calenta, hi fiquem la gelatina que ha estat en remull. Anem remenant fins que queda totalment dissolta.
- Amb la cullera anem repartint l' aigua gelatinada als potets individuals i cadascú hi fica unes gotes de colorant al gust.
- En el nostre cas el resultat no tindrà gust, però qui vulgui a casa pot posar-ne.
- Es deixa refredar a la nevera o a l' aula i ja tenim la gelatina de postre.
imatge google |
- Inicialment la gelatina tenia una estructura plàstica, fins i tot, feia soroll a plàstic tou si la doblegàvem una mica (ningú es creia que aquell full fós gelatina)
- Tots teníem clar que per a passar de sòlid a líquid ens calia escalfor i per a aconseguir el sòlid necessitàvem fred.
- Del full plàstic hem passat a una textura tova, com a goma.
- I, en posar-ho tot en aigua calenta s' ha dissolt completament.
- En abocar-ho als gotets hem vist que tot era líquid, però a mida que anava refredant-se ( amb el temps) hem comprovat que la consistència era més sòlida.
Bon profit!!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.