1/12/13

De sòlid a líquid; de líquid a sòlid: Fem gelatina

El darrer pati científic de novembre l' hem dedicat a un producte dolç i que molts de nosaltres l' hem tastat d' alguna manera: la gelatina.
Aquesta experiència ens ha anat molt bé per entendre el canvi d' estat de la matèria, en aquest cas de sòlid a líquid i de líquid a sòlid. No hem pogut fer fotografies però és un procés molt senzill!!
Material 
imatge google
  • Un paquet de plaques de gelatina ( les venen a qualsevol super)
  • Aigua
  • 3 plats fondos
  • Cullera gran
  • un cassó
  • un fogonet
  • tisores
  • Un pot mesurador de líquids
  • Colorants alimentaris.
  • Potets petits ( un per a infant). 
Procediment
  1. Del paquet de gelatina es treu una a una les plaques i es tallen en 3 trossos.
    imatge google
  2. Es van posant en remull dins els plats fondos amb aigua, durant uns 10'. Anem veient com la placa de gelatina s' estova.
    imatge google
  3. Mentrestant s' escalfa aigua, sense bullir-la. Per les 9 plaques que conté un paquet ens cal 3/4 de litre aprox.
  4. Amb l' aigua calenta, hi fiquem la gelatina que ha estat en remull. Anem remenant fins que queda totalment dissolta.
  5. Amb la cullera anem repartint l' aigua gelatinada als potets individuals i cadascú hi fica unes gotes de colorant al gust.
  6. En el nostre cas el resultat no tindrà gust, però qui vulgui a casa pot posar-ne.
  7. imatge google
  8. Es deixa refredar a la nevera o a l' aula i ja tenim la gelatina de postre.
-Què hem observat?
  1. Inicialment la gelatina tenia una estructura plàstica, fins i tot, feia soroll a plàstic tou si la doblegàvem una mica (ningú es creia que aquell full fós gelatina)
  2.  Tots teníem clar que per a passar de sòlid a líquid ens calia escalfor i per a aconseguir el sòlid necessitàvem fred.
  3. Del full plàstic hem passat a una textura tova, com a goma.
  4. I, en posar-ho tot en aigua calenta s' ha dissolt completament.
  5. En abocar-ho als gotets hem vist que tot era líquid, però a mida que anava refredant-se ( amb el temps) hem comprovat que la consistència era més sòlida. 
 Bon profit!!
 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...