|
Amb anterioritat hem estat parlant de la química i les seves reaccions. Vàrem realitzar diferents experiments, entre ells un volcà . Ara us proposo el mateix però amb una tècnica ben diferent. |
Materials: |
-
Sal de cuina
-
farina
-
oli
-
aigua
-
llevat del tipus "Royal"
-
Colorant d'alimentació vermell
-
detergent líquid
-
vinagre
|
-
una ampolla de plàstic
-
1 bol gran
-
1 tassa d'esmorzar
-
1 cullera sopera
-
1 cassola
|
|
Procediment: |
-
En un bol gran barregem 6 tasses de farina, 2 tasses de sal, 4 cullerades
d'oli i 2 tasses d'aigua. Treballem els ingredients amb les mans fins que
la massa agafi una consistència suau i ferma. Si es necessita es
pot afegir una mica més d'aigua.
-
Col·loquem l'ampolla dins la cassola. Posem la pasta al voltant
de l'ampolla, amb molt de compte de no tapar la boca de l'ampolla
ni de que caigui gens de pasta a dins. Hem d'anar amb molta cura en aquest
pas, prenen tot el temps que ens calgui. Podem donar forma a tants
detalls com voguem al nostre volcà.
-
Omplim l'ampolla gairebé fins a dalt amb aigua tèbia barrejada
amb el colorant alimentari.
-
Posem 6 gotes de detergent líquid dins l'ampolla
-
Afegim 2 cullerades de llevat.
-
A poc a poc afegim vinagre dins l'ampolla i ens apartem ràpidament.
|
Reflexió: |
Veurem com comença a sortir lava vermella del volcà.
Això és degut a que la reacció del llevat amb el vinagre,
que produeix diòxid de carboni (CO2), el mateix gas que
es forma en els volcans de veritat. Les bombolles de gas que es formen
forcen la "lava" líquida de l'ampolla a sortir i baixar per les
vessants del volcà. |
(Font: http://www.xtec.cat/centres/a8052761/web-natus/experiments.htm) |
|
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.