29/7/13

Fem un vaixell dinàmic

He trobat aquesta experiència que, en moments d' estiu és molt adequada, la pàgina en concret és la de Red Ted Art  . A més de la diversió en construir-lo podem entendre la força cinètica de la goma elàstica. Per a més grans podem recordar tot el tema de les energies renovables, comparar el movoment del nostre vaixell amb un molí d' aigua. A més a més per a donar més dinàmica al joc podem esbrinar quantes voltes necessita la goma elàstica per a recórrer certa distància, o bé fer provatures amb  plaques de difernts tamanys.
No explicaré el procediment donat que considero que amb les fotografies ja queda molt clar com s' ha de fer. El que sí especifico és el material necessari.
Material
  • 1 capsa de margarina
  • 1 pot de iogurt.
  • 2 palets de fusta
  • Cinta adhesiva gruixuda.
  • Pintura i pinzells
  • Goma elàstica
  • una peça plana de plàstic dur.
  • Tisores o cúter
Procediment fotogràfic


Resultat i funcionament
 

25/7/13

Classificació de roques

Web dedicada a la classificació de roques del nostre entorn. Ens expliquen què hem d' observar inicialment a ull nu i si cal, amb altres elements. -Com fer-ho ? anant a la part final de la primera pàgina on posa "introducció" i "-vols identificar una mostra?" clicant en aquest últim et donen 2 opcions: 1r has de marcar si creus que és heterogènia o homogèniai, tot seguit clicar " informació". Es molt senzill!!!!

Passaparaula Científic

Imatge de google
Per ajudar a millorar el vocabulari de ciències i passar-s'ho bé tot i,  jugant a una variant del joc de Passaparaula. Aquesta activitat ajudarà a repassar i entendre els conceptes científics, aprendre'n de nous, i familiaritzar-se amb les definicions i exemples de les diferents propostes. A més, és molt divertit!
Material:
  •     Targetes ( poden ser de diferents colors, cartolines , post-it...)
  •     Llapis o bolígraf
  •     Paper
  •     Llibre de ciències
  •     Rellotge o cronòmetre
Preparació:
  1. Utilitzarem les targetes de colors per crear les cartes del joc. 
  2. A cada fitxa o targeta s' hi escriurà la paraula, la definició, i les paraules que no es poden dir. Tot al mateix costat de la targeta. 
  3. Crearem 15 cartes similars usant les fitxes i el  llibre de ciències. Utilitzarem el glossari i escriurem una paraula amb la seva definició a cada carta, i pensarem i escriurem dues paraules lògiques a l' apartat de paraules que no es poden dir.
    Aquestes són les cartes que utilitzarem en el torn de llegir.
-Com es juga?

  1. Feu grups o equips. Ajusteu el rellotge o cronòmetre a 30 segons.  
  2. Primer s'ha de triar una carta de la pila de l' equip contrari.  
  3. Aquesta carta o targeta serà llegida per un membre de l' equip contrari.No pot simplement llegir la definició, sinó que ho ha de fer sense mencionar cap de les paraules de la columna "No diguis ...". 
  4. Si endevina correctament el concepte abans que s'acabi el temps, s'obté 1 punt. Si s'utilitza un dels "no diguis ..."  o la mateixa paraula es descompta 1 punt. 
  5. Exemple de targeta: Paraula: fricció Definició: La força de resistència que s'oposa al moviment entre els objectesNo diguis: força, s'oposa a Exemple de Joc: Es podria dir: demorarà les coses, es produeix entre els pneumàtics i la carretera, hi ha menys d'això quan hi ha gel al terre, la resistència de l'aire és un tipus d'aquest, etc.
  6. Si s' endevina la paraula a la primera passa el torn al següent equip.
  7. Continueu jugant fins que un equip arriba a 10 punts.
Formació dels equips: és aconsellable grups de 3-4 membres. Cada membre ha de poder triar el concepte que més entengui ( es poden ajudar també, és més aviat un treball col·laboratiu!!).


Exemple de conceptes i paraules clau:
 Paraula                   Definició                                                   No diguis ...
. àtom                         la  partícula més petita que té un element               partícula, element
. asteroide                objecte petit i rocós que orbita al voltant del Sol          orbita,  sol
. baròmetre               instrument que mesura la pressió atmosfèrica            pressió, instrument

Variants:

Es pot determinar els continguts per materies: química, física,... o fer-ho en general, tot i marcant els diferents continguts per colors, per exemple: física de color groc, química, de color verd, astronomia, de color blau,... i que cada membre pugui triar el tema .
Objectiu del joc:  1. Treballar en equip
2. Reforçar i interioritzar conceptes científics.
3. Aprendre a categoritzar.
4.Aprofundir en la comprensió, lògica i habilitats lingüístiques.
5. Acceptar les normes del joc i respectar als companys/es.
6. Gaudir mentre s' aprèn. 


Aquest recurs ( modificat en alguns aspectes) l' he tret d' una proposta feta per la Lori Stewart.

23/7/13

Cola casolana

Aquests darrers dies abans de tancar per vacances, els dedicarem a donar alguns recursos científics per a realitzar en algunes estones mortes durant l' estiu. El d' avui és un recurs que en algun altre moment ja se n' ha parlat: com fer enganxador casolà amb una certa consistència, i que en certs moments ens pot ajudar si no tenim res més a mà, a més de ser un producte totalment ecològic.

imatge google
Materials i Ingredients:
  •  llet desnatada ( també es pot fer servir llet en pols i aigua calenta)
  • 1 cu. de vinagre.
  • 1/2 cu. de bicarbonat.
  • Tovalló de paper.
  • Embut.
  • Filtre ( de cafè).
  • 3 flascons buits

Procediment:

  1. Abocar, més o menys, 1 tassa de llet descremada en un dels flascons
  2. Afegir-hi 1 cullerada de vinagre. 
  3. Remenar bé la barreja (per millors resultats es pot escalfar la barreja en una olla, lentament) i deixar reposar fins que s' observi la separació en dues capes similars al formatge.
  4. Col · locar l'embut en un dels flascons buits i inserir el filtre de cafè.
  5. Es filtra la mescla de llet / vinagre abocant el líquid a través del filtre de cafè.
  6. Una vegada que el líquid s'hagi drenat, treure el residu sòlid del filtre.
  7. Utilitzar tovallons de paper per assecar la massa tant com es pugui, i tornar el sòlid a un flascó net.
  8. Afegir una petita quantitat de bicarbonat  a la massa.
  9. Barrejar i posar a prova la cola resultant per a enganxar fulls

Com funciona?  

A l' afegir el  vinagre a la llet produeix una solució que se separa en dues substàncies: la substància blanca es diu quallada i el líquid es denomina sèrum de llet ( és la forma de fer la quallada per a ser menjada amb bona mel!!!). Quan el filtratge de la llet de la quallada se separa i s' asseca amb un tovalló de paper i hi afegim el bicarbonat, fa que la pasta sigui més enganxosa. 

Una vegada usada, si ens en sobra la podem guardar ben tapada a la nevera uns dies.

19/7/13

Un jardí vertical amb palers de fusta!!

-Què us sembla aquest petit jardí vertical?? Quan l' he vist m' ha encantat i, de seguida, m' ha fet pensar en com aplicar-ho al nostre hort i al nostre projecte de zones verdes del centre. I, per què no al nostre pati de casa.
Aquest recurs l' he trobat des del twitter  de Conciencia Eco @concienciaeco. És un espai digital sobre ecologia, medi ambient, sostenibilitat, i cosmètica ecológica. 

Per a realitzar aquest jardí vertical ens cal un material ben senzill i fàcil d' aconseguir, així com moltes ganes de fer les coses ben fetes. 
El procés és ben senzill, tan sols s' ha de saber triar bé les plantes i obtindreu un element doblement  ecològic: un jardí vertical i un paler reciclat!!!
Clicant la imatge accedireu a tota l' explicació pas a pas.

15/7/13

Idees per a l' hort

Un nou recurs divertit, acolorit que ens pot servir per a donar llum i color al jardí, hort, espais verds que tinguem , a més de ser espantaocells i de fer-nos passar bé una bona estona estiuenca!!

    

8/7/13

Els nostres gira-sols

Aquí teniu el procés que vàrem seguir en plantar les lavors del gira-sols. Els hem anat mesurant prenent primer com a referents els regles, després hem hagut d' agafar l' alçada de dos companys. Per a veure bé tot el reportatge CLIQUEU el títol de la presentació que es troba a la part inferior d'aquesta.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...