29/4/13

Som finalistes!!!


Acabem de saber que el nostre bloc és finalista del premi espiral 2013 en la categoria de centres educatius. Dels 1289 participants som dels blocs triats, és un gran orgull i un reconeixement a una feina, de vegades, feixuga. Aquests concursos ens donen força i ganes de seguir endavant, però sobretot , ens donen l' oportunitat de conèixer el treball de molts companys i companyes que, com nosaltres, estimen la seva feina i creuen en la capacitat dels blocs d'  interactuar, comunicar i enriquir-nos entre tots i totes.

L' 11 de maig sortiran els blocs guanyadors de cada categoria amb la baldufa d' or, plata o bronze. El 8 de juny serà la cerimònia d' entrega de premis a Madrid.
Volem reconèixer la feina de tots els participants i donar l' enhorabona a tots els/les finalistes.

27/4/13

Cercle cromàtic o Disc de Newton

El nostre cercle cromàtic i la descomposició de la llum.



 Només ens cal:
  • Retallar un cercle.
  • Dividir-lo en 6 parts.
  • Pintar cada part dels colors de la  llum visible de l'espectre solar: terra siena torrat, ataronjat, ocre, verd, blau d'ultramar i violat.
  • Encolar el nostre cercle en un cd vell.
  • Encaixar una bala al forat del cd i, ja tenim la nostra baldufa cromàtica. 
  • Fixeu-vos com al rodar hi veiem el color blanc.


 




Reflexió i refraccció

Avui hem observat diferents propietats de la llum, una d’elles és la refracció. Hem ficat aigua en un got transparent i hi hem introduït un bastonet, una canyeta, un llapis. Hem observat que semblava que estés tallat però no n’estava, sinó que els raigs de llum havien canviat de direcció. Després hem ficat una moneda a l’aigua i hem comprovat que es veu més grossa, això també és degut a la refracció de la llum. 














Un altre efecte de la llum, que hem estudiat, és la reflexió que consisteix en que els raigs de llum canvien de direcció en xocar contra una superfície. Ens hem divertit molt  jugant a la rateta amb les llanternes i una paret.

24/4/13

Crema de mans

Seguim amb productes naturals, aquesta vegada fabriquem la nostra pròpia crema de mans.

      Material

  • Glicerina líquida (la venen en farmàcies)

  • Suc de llimona
  • Unes gotes del teu perfum favorit.


    Procediment
  • Barreges en un recipient la glicerina, el suc de llimona i les gotes del teu perfum favorit ( ho hem fet tot a ull, el suc l' hem abocat amb un comptagotes) i ja tens la crema de mans casolana. 
  • Conservar a la nevera en un recipient tancat, aplicar tots els dies i obtindràs una pell ben fina i perfumada!

18/4/13

Activitat l' Aire i el temps atmosfèric

Us deixem unes activitats que us serviran per a acabar de repassarel tema de l' aire i el temps atmosfèric.

Bossetes d' olor de Romani

Fa molts anys que existeixen les bossetes d’olor. Decoren al mateix temps que perfumen penjades o deixades als armaris, als calaixos, i a tot arreu des d' on es vulguin contemplar i olorar. Aprofitem la nostra setmana cultural sobre els vestits per a unir la ciència amb la natura i l' ús de la roba. 
Hem pogut collir un bon grapat de romaní i ens hem posat fil a l' agulla.



Material
  • Teles diferents ( si tenen reixeta millor)
  • Romaní
  • Tisores
  • Cintes per a la llaçada.
  • Safates
Procediment
  1. Hem  tallat quadrats de tela
  2. Hem separat les fulles i les flors de les branques 
  3. Amb la mida del puny hem agafat un grapat de romaní i l' hem posat damunt la tela.
  4. Agafant  els 4 extrems de la roba i lligat amb una cinta de color hem aconseguit fer la nostra bosseta d' olor (ha sortit un rodolí, je, je)
 








 

















 








 


















Propietats del romaní
Té propietats antiespasmòdiques, com calmant dels nervis. És estimulant, diürètic, cardiotònic, hipotensor. És útil en reumatismes articulars, dolors reumàtics i d'estómac, i en aquells mals de cap d'origen nerviós. És molt eficaç en afeccions cutànies, com contusions, úlceres i ferides; també com alleugeriment simptomàtic de reaccions al·lèrgiques de la pell, i de variades formes reactives de la mateixa, exemple de la qual produeix la processionària del pi o els pèls urticants de les ortigues (Font:http://eco-merci.blogspot.com.es/2012/10/propietats-del-romani.html )

13/4/13

Setmana cultural: EL VESTIT

Hem estat en plena setmana cultural sobre els vestits. Hem estat treballant tots els aspectes relacionats amb el fil, teixit,..... Recomanem aquest vídeo sobre les virtuts i el procés de la llana.
La llana és una material aïllant ideal. Per això a les ovelles les han d'esquilar a l'estiu; si no, passarien tanta calor que fins i tot podrien no quedar prenyades. Actualment s'ha descobert que la llana també té uns altres lípids, que són les ceramides, molt semblants a les que nosaltres tenim a la pell. La llana també és molt bona per "abrigar" les cases. "Quèquicom" visita a Lleida una casa de fusta amb les parets farcides de llana xisqueta, de les ovelles autòctones del Pallars.


5/4/13

Física o màgia amb 2 clips.



Aquest primer dijous d' abril l' hem dedicat a esbrinar què hi ha de màgia i de ciència en un experiment on només ens cal una tira de paper i 2 clips d' oficina ( de metall o plastificats, tant se val!!)

-Com ho hem fet? 
1. Tallem una tira de paper d' uns 20cm x 3 cm d' ample aprox.
2.  Li donem forma d' "s" i col·loquem un dels clips enganxant una paret interior amb l' exterior.
3. Donem la volta i fem el mateix . 




2/4/13

La vida durant la pol·linització

No he trobat manera millor que cel·lebrar l' entrada de la primavera amb aquest vídeo meravellós, on es mostren imatges sorprenents de la vida que hi ha en plena pol·linització.
La pol.linització consisteix en el transport del gra de pol·len  des del sac pol·línic de l’estam fins a l’estigma on finalment germinarà. Per tant, és un pas important en la reproducció de les plantes amb llavors, de manera que els diversos grups han adquirit evolutivament complexos mecanismes de pol·linització molt eficients ( viquipèdia).
 

1/4/13

Collita i plantada a l' hort


Els de P-3 hem plantat llavors de gira-sol i gira-sol negre.
És una planta poc exigent respecte al sòl, encara que prefereix els terrenys sorrencs i rics en matèria orgànica. El gira-sol es cultiva de manera intensiva en grans plantacions com a planta alimentària, i, sobretot, s'ha cultivat a Europa, especialment a Rússia, per aprofitar-ne les llavors, que són olioses. El gira-sol floreix a l'estiu, i és a la tardor quan es du a terme la recol·lecció dels fruits per aprofitar-ne les llavors. A més, les fulles i les flors també s'utilitzen en medicina ( viquipèdia)





El nostre hort ja comença a tenir vida de nou. Hem pogut collir alguns dels enciams plantats, ha costat donat que ha estat un any poc plujós a la nostra zona.
Aquí teniu una relació dels enciams que coneixem. Nosaltres hem plantat el roure verd, vermell i el romà.












Olis aromàtics

Els Olis Essencials són essències vegetals naturals, volàtils, obtingudes per destil·lació mitjançant arrossegament amb vapor de determinades parts de les plantes, com poden ser: flors, fulles, escorces, baies o arrels. Són coneguts i utilitzats per les seves propietats aromàtiques des de els albors de l’humanitat, i tenen innumerables virtuts que fan que s’utilitzin a la higiene,  a la dietètica i a la cosmètica Font : www.biosfera.cat
Nosaltres els farem bàsicament per a cosmètica, concretament per a les mans de pell seca, i sense destil·lar.

Material
  •  Vaselina líquida
  •  Pots
  •  Colador
  •  Menta, llorer i romaní ( o d' altres plantes rameieres)

Procediment

  1. Trossegem les fulles de caduna de les plantes aromàtiques i les fiquem als pots respectius
  2. Hi afegim una mica de vaselina depenent del tamany del pot.
  3. Tapem els pots i els sacsegem per tal que es barregi tot.
  4. Ho deixem reposar uns dies i ho colem.
  5. Ja podem utilitzar aquest oli per a nosaltres o per a regalar a la mare o al pare.

Cotxe a propulsió de l' aire

 Material
  • 3 canyetes de plàstic
  • 2 broquetes de fusta
  • Cinta aïllant o cel·lo
  • 4 taps d’ampolles de plàstic
  • 1 ampolla de plàstic
  • Punxons


Com ho fem?
  1. Demostració de com s’ha d’el·laborar el cotxe.
  2. Construcció del cotxe: Primer enganxem amb cinta adhesiva les palletes a la part inferior de l' ampolla (de forma que quedin paral·les com en un cotxe de veritat). Després passem els pinxos per dins les palletes i als extrems hi col·loquem els taps, que representen les 4 rodes. Finalment amb la cinta adhesiva enganxem el globus, amb una palleta dins i ben segellat amb cel·lo, a la part superior de l' ampolla. Si volem el podem personalitzar decorant-lo amb gomets i adhesius nosaltres no hem tingut temps. Per tal que funcioni bufem per la palleta i un cop inflat el globus deixem anar l' aire.
Explicació científica

Amb aquesta experiència podem aplicar la segona llei de Newton: El resultat de les forces que s’apliquen a un objecte és directament proporcional a la massa per la seva acceleració. En aquest cas la massa seria el pes del globus, i la força és la que exerceix la pressió de l’aire en escapar-se per l’embocadura del globus. L' aire que introduïm queda comprimit dins el globus. Quan aquest aire s’allibera surt a pressió i això fa que el cotxe surti disparat en sentit contrari.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...