30/1/13

El joc de l' oca de les ciències

He tornat a trobar un joc molt conegut per a tots i totes: el joc de l' oca. Però en aquest cas l' oca és una granota que va saltant de fulla en fulla al volt del dau. Depenent de la casella en què caus et fan preguntes concretes, qüestionaris, o et donen informació, tot sobre ciències naturals. Amb els encerts vas puntuant. Al final pots ser guanyador o guanyadora per haver arribat primer o bé, per tenir més punts. Pots jugar individualment o amb altres companys/es.  Ah! a l' etiqueta "jocs" hi trobareu una altra oca però de la bioenegia.
Que disfruteu!!!

25/1/13

La reflexió


L'experiment de medi consisteix en la reflexió








Material necessari: 
  • un mirall pla,
  • una pinta,
  • cartolina negre,
  • una lot,
  • transportadors,regle,
  • plastilina,
  • instruccions i celo. 
Procediment:
  1. Per començar agafa la cartolina negra, i enganxa-la amb celo a la pinta deixant una púa descoberta.
  2.  Enfoca a la pinta amb la lot contra el mirall, i veuràs el raflexe de la llum damunt el paper.




Laia Paredes Galiano i Marta Font Garcia.

20/1/13

VESC

EL VESC
És aquesta planta que tant ens agrada per decorar per les festes de Nadal.
Resulta que és una planta semiparasitària dels arbres.
Les seves llavors són molt enganxifoses. Pot ser que a un ocell se li enganxi les potes. Ell intentarà treure's la molèstia fregant les sotes contra una branca.
Aquesta llavor, acabada d'arribar, pot fer endinsar-se per l'escorça de la branca fins arribar als vasos de la branca que porten saba bruta cap a les fulles. La planta de vesc pren part de la saba bruta de l'arbre en el que s'està i ella mateixa la converteix en saba elaborada.

En aquesta imatge es veu com la llavor del vesc fa camí escorça endins per arribar la la saba bruta.

Recordeu que la saba bruta només conté sals minerals i aigua. Les arrels l'absorbeix del terra i les fulles són les encarregades de transformar la saba bruta en saba elaborada (que no conté tanta aigua i està carregada de nutrients per a la planta).
Així tenim que el vesc és semiparasit perquè només li pren la saba bruta. L'arbre parasitat pot seguir vivint però segur que seria més gran si pogués tota la saba bruta que les seves arrels absorbeixen fos només per a ell.
En aquesta imatge teniu uns arbres que se'ls han caigut les fulles que sembla que encara sigui verd de tant de vesc que té.


En aquesta fotografia veiem com estan intentant alliberar una magnífica pomera que s'està debilitant per culpa del Vesc que l'ha envaït.



                                                                                      Dolors Cuxart

Aigua transformada en vapor

Estats de l' aigua: de líquid a vapor i d' aquest a líquid una altra vegada.
 Material
  • Un fogonet
  • una olla amb tapa
  • aigua 
 Procediment
1-Posem aigua normal dintre d'una olla.
2-A baix de la olla un fugunet electric.
3-Tapem l'olla i ens esperem una estona.
4-Destapem l'olla i mirem la tapa.
5-Què ha passat?
6-La tapa està tota plena de gotes d'aigua degut a la condensació.

PAU I JANA 3r



Científiques d' actualitat

Els grups de primer amb la seva tutora la Isabel, varen fer, ja fa dies, la proposta de donar a conèixer científics i científiques d' actualitat, ja que els que tenim a l' aula de ciències són molt importants per a osaltres però també molt llunyants. Així doncs, aquí teniu una primera representació de científics actuals. 

Lina Badimon és Directora del Centre d'Investigació Cardiovascular (CSIC-ICCC), Centre Mixt entre el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i l'Institut Català de Ciències Cardiovasculars (ICCC), en l'Hospital de la Sta. Creu i S. Pau-UAB, Barcelona. La Dra. Badimon és Professora d'Investigació del CSIC i "Lecturer Adjunt Associate Professor" de Medicina - Cardiologia - en el Mount Sinai School of Medicine, Nova York.

Entre els seus mèrits científics ressalten les seves activitats de recerca centrades en l'arteriosclerosi, trombosi i patologia vascular. 

Dra. Carme Jordi, és doctora en Física i professora del Departament d' Astronomia
i Meteorologia de la Universitat de Barcelona. A més de la docència, treballa en la recerca del camp de la caracterització d' estrelles i cúmuls estel·lars. Ha treballat en diferents observatoris eurpeus, així com ha pogut utilitzar telescopis a Xile, Hawai, Mèxic i França. 
Ha participat a la missió espacial Hipparcos ( va ser un satèl·lit astromètric llançat per l'Agència Espacial Europea (ESA) i dedicat a mesurar el paral·laxi i els moviments propis de més de 2,5 milions d'estrelles a menys de 150 pc de la Terra. Els resultats es van publicar en forma d'un catàleg estel·lar conegut com a Catàleg Tycho. Font : viquipèdia)
En aquesta pàgina hi trobareu la història de grans investigadors i investigadores que, amb la constància i les ganes de saber el per què de les coses, varen aconseguir grans descobriments que, encara, nosaltres seguim i utilitzem!!!!

Louis Pasteur ( Microbiòleg i químic francès 1822-95)


Louis Pasteur va demostrar que el procés de fermentació és causat pel creixement de microorganismes, i que el creixement de microorganismes en brous de nutrient no és degut a la generació espontània.

Va exposar brous bullits i airejats en vasos que contenien filtres per impedir l'accés a totes les partícules i fins i tot vasos sense cap filtre, admetent aire que passava via un tub llarg i tortuós que no permetria passar la pols de les partícules. Res creixia als brous; per això, va demostrar que els organismes vius que creixien als brous venien de fora, com espores en la pols, i no es generaven pas espontàniament en el brou. Així, Pasteur donava el cop de mort a la teoria de la generació espontània i confirmava la teoria dels gèrmens.

Robert Wikhem Bunsen
 Va ser un químic alemany va desenvolupar diversos mètodes d' anàlisi de gasos, va ser pioner de la fotoquímica i va ser dels primers en el camp dels compostos que contenen un enllaç químic entre l' arsenic i el carboni.

Amb el seu ajudant Desaga, va desenvolupar l' encenedor Bunsen, una millora en els cremadors de laboratori d' aquell moment.  A l' actualitat també els tenim als nostres laboratoris.

Aquest any a més de celebrar l' any de la química, també se celebren els 200 anys del naixement d' aquest químic.


Narcís Monturiol




Narcís Monturiol i Estarriol (Figueres, 28 de setembre de 1819 - Sant Martí de Provençals, Barcelona, 6 de setembre de 1885) va ser un enginyer, intel·lectual, pintor, polític i inventor català, cèlebre per la invenció del primer submarí anomenat ICTÍNEO,  tripulat amb motor de combustió i impulsat per una forma primerenca de propulsió independent per aire.





Charles Darwin
1809-1882
 Neix a Anglaterra i va ser un naturalista  que després del seu viatge al voltant del món amb el vaixell Beagle i d'haver estudiat els animals, les plantes i les roques de llocs desconeguts va elaborar la teoria de com s'originaven les espècies i n'explica els mecanismes que provocaven els canvis entre elles.
En aquest viatge es va adonar,a les illes Galàpagos, unes illes molt allunyades de la costa americana,  que els pinsans de les diferents illes teníen el bec diferent en adaptació a la seva alimentació. Si menjaven gra, el bec era gruixut, si menjaven insectes, el bec era fi. Això el va convèncer que els éssers de la natura havíen evolucionat per adaptar-se al medi i que els éssers vius que més s'adapten a l'ambient són els que sobreviuen mentre que els menys adaptats són eliminats.
El 24 de novembre de 1859 publica la seva obra "L’origen de les espècies". En pocs dies s’exhaureixen els 1250 exemplars, tot seguit se’n fa una segona edició. Aquesta obra va trigar 30 anys a escriure-la i publicar-la perquè el que va descobrir era tan diferent del que tothom creia que feia una mica de por dir-ho i publicar-ho.


"No és el més fort de les espècies el que sobreviu, tampoc és el més intel·ligent el que sobreviu. És aquell que és més adaptable al canvi".( Charles Darwuin)


Marie Curie
( Madame Curie)
  
 Va néixer el  1867 a Polonia, i, va descobrir la radioactivitat d' alguns minerals com l' urani i d' aquí tot el què se'n deriva cap a l' energia nuclear i la medicina. Va crear el primer servei de radiologia militar; feia radiografies als soldats ferits per poder curar-los de les seves trencadures d’ossos. Això que avui és tan corrent i a l’abast de tots nosaltres, en aquell moment va ser un gran avenç i aconseguiren alleugerir els mals dels soldats ferits.

La mejor vida no es la más larga, sino la más rica en buenas acciones. (Marie Curie).

                                                         ”Mai t’adones del que ja has fet; només pots veure el que et queda  per  fer.”(Marie Curie)

Albert Einstein
 

Va néixer el 1879 a Alemanya.   L'espai i el temps són relatius respecte a un observador. Un rellotge que porti una persona que camina marca el temps més a poc a poc que el rellotge que porta una persona que no es mou. És la RELATIVITAT". La fórmula E= mc2 és la que sintetitza la Teoria de la Relativitat. Un cos que allibera energia perd part de la seva massa. L'energia té massa i la massa té energia. Descobreix que els àtoms d'urani podrien transformar-se en una arma molt potent si arriba a mans de militars. Escriu una carta al President Roossevelt perquè controli aquest perill però es farà una bomba atòmica i ell hi estarà en contra i no voldrà col·laborar en el projecte.


Todos somos muy ignorantes. Lo que ocurre es que no todos ignoramos las mismas cosas.  Albert Einstein                  Nunca consideres el estudio como una obligación, sino como una   oportunidad para penetrar en el bello y maravilloso mundo del saber. Albert Einstein



 











17/1/13

Reciclem Ceres

Aquest és el primer pati científic del 2013, val a dir que ha estat molt divertit i amb un resultat força atractiu, a més hem après a reciclar material d' ús quotidià per a l' escola. Què hem fet? Doncs, hem aprofitat restes de ceres de pintar velles i n' hem fet de noves amb formes ben divertides.
       Material: 
  •  Pots per posar aigua 
  • Pots o llaunes (un per cada color de cera a reciclar)
  • Glaçoneres i/o motlles de bombons.
    A més : 
    • Fogonets 
    • Palets o culleretes per si cal remanar. 
    • ceres velles ( toves i dures)
    Procediment:  
1. Treure el paper de les ceres, posar els trossets de cera dintre d’una llauna.
2. Posar el pot amb aigua al foc i quan estigui calenta deixar dintre la llauna amb els trossets de cera (bany maria).
3. Abocar les ceres desfetes dintre de les glaçoneres i dels motlles que tinguis 4.També pots fer ceres de dos colors (o tres!): posar una primera capa d’un color. Deixar assecar. Posar una segona capa d’un altre color.
5. Deixar refredar les ceres.
En menys de 10 minuts tindràs ceres noves. Surten sense dificultat de la glaçonera, de la resta de motllos s' ha de vigilar, ja que algunes es poden trencar.

Més tresors al Museu.

El Martí ens ha portat la mandíbula d' una cabra que s' ha trobat al bosc de la Colònia.
 

L' Ada tenia a casa seva un rusc de fang que van trobar un dia d' excursió. Amb molta il·lusió ens la volgut  cedir perquè tots i totes en poguem gaudir.


5/1/13

UN NOU JOC

Any nou, joc nou. La primera entrada del nou any fa referència a un joc protagonitzat pel grup musical Macedònia, dedicat a potenciar una alimentació saludable dins el Pla de consum de fruita a l' escola. A més de jugar-hi i conèixer les fruites de cada estació i les seves propietats podreu accedir al web del grup Macedónia!!!


Moisés Broggi

"La ciència ens ha fet veure i conèixer moltes més coses del nostre entorn que ni tan sols podíem sospitar amb la sola aplicació dels nostres sentits naturals, però ni tan sols ha aconseguit entreveure el misteri de la consciència"

"El futur és imprevisible, però les experiències viscudes fan veure que sovint els fets es repeteixen que, malgrat que les coses canvien, l'home segueix essent el mateix de sempre, i que la humanitat és capaç d'ensopegar repetides vegades amb la mateixa pedra"

"La ciència no té límits. La ciència no té moral. No és ni bona ni dolenta, segueix el seu curs, imparable. Però compte amb el seu ús".

Aquestes són algunes de les frases que ens va deixar el Dr. Broggi, el diari Ara en recull algunes més cliqueu aquí. Però qui era el Dr. i savi Moisés Broggi?
Ha estat un prestigiós cirurgià i humanista, ens ha deixat algunes publicacions amb les seves reflexions fetes des del punt de vista mèdic i personals. Ha estat guardonat amb reconeixement per la seva trajectòria professional i humanista. Més informació i amb més detall a Viquipèdia 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...