26/10/12

La ràdio connecta amb nosaltres


L'aula de ciències torna a estar d'enhorabona!  Dimecres vam tenir el plaer de rebre la visita de dos periodistes de Catalunya Ràdio, concretament del programa "Blog de Mestres" i van gravar una de les classes d'experimentació que fem a l'escola, en aquest cas, de 5èB. Un cop finalitzada, van entrevistar la coordinadora de ciències de l'escola, l'Assumpta, i li van preguntar per la manera que portem a terme aquest projecte a l'escola. El proper dimarts s'emetrà el programa a Catalunya Ràdio a les 17.30h. Si voleu més informació, la web del programa és: http://www.catradio.cat/programa/1383/Blog-de-mestres

23/10/12

Fem més blandiblú!!

 

Aquest serà l' experiment que durem a terme aquest dijous al pati científic de la setmana. Ja l' havíem realitzat, però aquesta vegada el farem amb un ingredient canviat!!! Sabreu quin???





Ingredients
- Cola d’enganxar
- Aigua
- Vas de precipitats
- Colorant alimentari
- Sabó líquid de rentar la roba
Procediment

1.- Agafeu el vas de precipitats i tireu-hi dues culleredetes petites, de les de cafè, de cola i dues també d’aigua.

2.- En un altre vas, barregeu 10 gotes del colorant que heu escollit, 1/4 de got d’aigua i mitja cullera gran, de les de sopa, del sabó líquid de rentar la roba.

3.- Ara, tireu dues cullerades (de les grans) de la barreja que acabeu de fer, de colorant i detergent, a la barreja de cola que havíeu fet abans i remeneu-ho molt bé.

4.- Espereu una mica i ja està!! ja teniu el vostre blandiblú. Per a conservar-lo millor, l’ideal és que el fiqueu a dins d’un recipient amb tapa.




Disseccionem una flor


Els de 6è hem disseccionat una flor, hem vist i diferenciat les seves parts: els pètals, els sèpals, el pistil...

Ens ho hem passat molt bé, a més a més, hem aprés i vist l'interior d' una flor. Ja que ho estem estudiant a medi. Hem passat una bona estona amb els companys i aprenent coses noves, us deixem unes fotos perquè les veieu i ho intenteu a casa.

El material és:
-Una safata
-Unes tisores(no molt grans)
-Un bisturí
-Unes pinces
-Una flor

Els passos son:
1. Treure tots els pètals amb molta cura.
2. Ara podreu veure els estams i les anteres, amb molt de cura treieu-les amb el bisturí.
3. Ara us ha quedat el pistil i els sèpals. Amb molta cura amb les pinces treieu els sèpals.
4. Amb el bisturí,sense apretar molt, feu un tall no molt profund,i observeràs els òvuls.

Esperem que us agradi, Laia i Nadia.  

Pla d' acció Ambiental

Us presentem el nostre pla d' acció ambiental dels propers tres cursos. El proper 29 de novembre entrem de ple a la xarxa d' escoles verdes de Catalunya; per fí rebrem el distintiu d' Escola Verda. Un reconeixement a tots els esforços que fem tots plegats per a aconseguir una escola el més sostenible possible. Tot i així cal seguir treballant, aquest reconeixement no és un punt i a part, més aviat ans al contrari cal fer-se mereixedor sempre d' ell, és per a ixò que el pla s' ha de revisar cada tres cursos, anar-lo millorant i aconseguir entre tots i totes millorar el nostre entron més proper.

 

Tot el que hem fet i fem com a escola verda

Final de curs i ja tenim guanyadors del concurs de boles d' alumini. En general hem millorat però encara hi ha grups que no s' esforcen prou!!! Divendres  22 de juny direm quina classe és la guanyadora!!!






Aquestes són les boles recollides del  segon trimestre. Com veieu encara ens queda molt per a aconseguir l' eliminació dels seu ús. Sense la vostra col·laboració  no ho aconseguirem.

Aquest tercer trimestre que començarem, ens hem de posar les piles per aconseguir sensibilitzar-nos més, tant des de l' escola com des de casa.


 A sota h trobeu els resultats en pes, com veureu les classe de cicle mig i superior són les que necessiten fer més esforç!!!!

 Resultats en Pes:




Aquest curs hem sol·licitat formar part de la xarxa d' escoles verdes de Catalunya, per això acabarem de concretar tots els aspectes mediambientals que ja estem treballant,alguns de fa temps, com: reciclar, l' hort, el compostatge,....

La xarxa d' escoles verdes és un dels principals projectes d’Educació ambiental que es desenvolupen a Catalunya i que s’impulsen des de la Generalitat; d’aquesta manera acabarem d' incorporar tot el treball ambiental tant en el currículum educatiu com en la gestió del nostre centre amb la participació i implicació de tota la comunitat educativa: claustre, cuina, famílies,.... Hem començat a fer una auditoria o diagnosi ambiental analitzant quines mancances patim i cap a on hem d' anar per aconseguir ser, finalment, una Escola Verda. La primera part de la diagnosi ha estat centrada en l' estalvi energètic, aquest curs continuarem des d' on ho vàrem deixar.


Aquest mes d' octubre 3 membres del claustre assistim al curs formatiu per entrar a la xarxa d' Escoles Verdes. Treballarem de valent per a aconseguir la placa d' escola verda i assegurar així una continuïtat a tot el treball d' integració per a una convivència amb el nostre entorn el més sostenible possible.

LES NOSTRES ACCIONS!!


  • INFORMADORS/ES AMBIENTALS
Per a segon any seguim la figura dels/les informadors/es ambientals de l' escola. Aquesta responsabilitat la tenen els companys/es de sisè, i, les seves funcions són:
  1. Fer-se càrrec de la compostadora i el seu manteniment.
  2. Informar a alumnes, mestres,.... de com mantenir l' escola el més sostenible possible: tancant portes, netedat en el pati, reciclatge correcte,.... No han de fiscalitzar, però sí fer partíceps a tothom del bon manteniment de l' escola.    
 Els reconeixereu perquè porten una hermilla reflectant amb un adhesiu que diu: Informadors Ambientals!!!


  • Aquí us presento els/les Informadors/es Ambientals del curs 2011-2012!!!!! Bona Feina!!!



  •  Enguany ( curs 2012) hem engegat un concurs de boles de paper d' alumini a tota l' escola, amb l' objectiu de reduir i eliminar l' ús que se' n fa. Donat que és molt contaminant hem apostat, ja fa temps, per lús de les carmanyoles. Així doncs, els de 5è s' encarreguen de dur el control d' aquestes boles i al final de curs en farem una valoració!!!!
  • Cada residu al seu contenidor!!!! a totes les aules i passadissos hi tenim contenidors de paper i plàstic. Totes i tots hem de fer-ne la separació correcte; per això els de també s' encarregaran aquest curs de fer-ne un seguiment i avaluar-ho amb cada mestre i aula. Al mateix temps les graelles de control es penjaran a la cartellera verda de l' entrada de l' escola.
  • A totes les festes de l' AMPA hi fem sevir gots reutilitzables, l' objectiu sempre és el de reduir residus.
  • Hem entrat en el projecte Europeu d' Estalvi Energètic de Centres Educatius amb la participació directe de l' Ajuntament. Aquest projecte du el nom de : Euronet 50/50.  
     Aquest és un projecte europeu on hi participen 68 escoles de 9 països diferents, entre les que es troba la nostra escola. Amb aquest projecte volem estalviar l'energia que consumim al centre, tot canviant els nostres hàbits. De l'estalvi que aconseguim la meitat es retornarà  a l'escola i l'altra meitat serà  per l'ajuntament.
Passos que estem seguint: 
  1. Creació del comitè ambiental i energètic format per alumnat de cinquè, mestres, direcció, conserge, AMPA, Ajuntament i menjador.
  2. Hem posat mesures com : apagar els llums quan no fan falta i reduir-ne l' encesa; desendollar, sempre que no s' utilitzin, els aparells electrònics,  tancar les portes dels passadissos; etiquetar els interruptors i portes com a recordatori.
  3. Enguany, els de 6è, també faran un control sense avisar, de l' estat de la il·luminació a les aules, tot i fent-ne una valoració amb el grup-classe i els/les tutors/es.
  4. El pas següent és fer un recorregut energètic de l' escola amb l' alumnat de cinquè i comitè per tal de conèixer els interiors de l' escola i el seu funcionament. Apartir d' aqui acabarem de marcar les accions més adequades.





19/10/12

Plantada de carxoferes

Els de tercer han plantat carxoferes!!!! si tenim sort i les mantenim bé ens han de durar alguns anyets!! Aprofitant l' avinentesa també han arrencat males herbes que no deixen de créixer.
Fotos: reporters/es de tercer

Ou amb vinagre

Hem agafat 1 ou i l' hem posat en vinagre. Hem agafat un altre ou  i l' hem posat en aigua. Voliem comparar què passava a cada got.
Hem esperat una setmana.
-Que ha passat?
El vinagre s'ha menjat el calci de la closca i l' ou  s'ha posat tou.
Maria i Marcel 3r A 
 
Fotos: reporters de tercer
 

15/10/12

TENIM MELONS A L'HORT DE L'ESCOLA

La nostra Melonera
Gràcies al Sr Sebastian, tenim uns quants melons a l'hort de l'escola. Segurament us sembla que només hi queden les maduixeres i els arbres fruiters.  Però, si us hi fixeu,  hi veureu que hi ha més que no us penseu.
Podreu gaudir d' uns 12 melons de diferents tamanys. Podeu  venir a visitar-los a l'hort i a regar-los, afanyeu-vos que aviat maduraran i els haurem de collir. 







Ara, el terra  està llaurat. En Jordi Planas, el pare de la Roser, ens ha llaurat l' hort , per segon any consecutiu. Li ho volem agrair des d'aquí. Si el nostre hort no tingués el terra remenat,  airejat  i amb adob nou no hi podrien crèixer tantes plantes. 
Text i fotos: Dolors Cuxart

14/10/12

Observem Fongs

A partir de treballar la Tardor, hem aconseguit un bon grapat de bolets de diferents espècies. A banda de fer una petita exposició, he trobat, per la xarxa, unes fitxes de treball per a realitzar a l' aula de ciències,  practicar amb els microscopis i entendre una mica més la quantitat de vida microscòpica que ens envolta.
  

13/10/12

Reciclatge des de la informàtica!!!

Reguem amb comptagotes
Plantem llavors en cobertes de CD's
Recursos que he trobat ( gràcies al twiter!!) genials amb aquells materials informàtics que, molt sovint, no sabem què fer amb ells ( a no ser que els portem a la deixalleria). Plantem llavors de mongeta en cobertes de CD's. Cliqueu aquí per a conèixer tots els passos a seguir i saber què es pot fer més : mesurar, etiquetar,..

-Què fer amb els disquets que ja són obsolets? Cliqueu aquí.




11/10/12

Com preparar un desinfectant per a les mans, sense alcohol

Aquesta és l' experiència que hem dut a terme al 2n pati científic d' aquest curs. Hem parlat de la canyella i les seves propietats:

La canyella té efectes antibacterians, antifúngics i antivírics, demostrats en estudis científics, que pots aprofitar per preparar, a casa, un bon desinfectant sense alcohol. A més és un bon regulador de la temperatura del cos.

Així, que, l' hem olorat : canyella natural i l' oli de canyella, hem provat la canya ( un bocí molt petit donat que té un gust fort); el que hem notat ha estat que, poc a poc, la boca s' impregnava del sabor i al final de tot ens venia una picantor agradable.
Com ho hem fet per a  preparar-lo?
  • omple una ampolleta amb aigua   
  • afegeix-hi unes gotes d’oli essencial de canyella
  • agita-la i n’obtindràs un antisèptic natural i amb un bon perfum. 
Font: Receptes per Viure Bé!
Aquí ens teniu, cadun amb el seu potet que s' ha pogut endur a casa!!!

1r pati científic del curs

En rodatge!!! aquest és el primer dia del pati de la ciència. I, com no, els i les nostres fidels col·laboradors hi han estat presents. Ha estat una visita lliure, on han pogut tocar, observar, i experimentar amb un bon material .






Un niu per la col·lecció!!

El Joel  de 2n ens ha portat un altre niu per la nostra col·lecció. Ja en tenim un bon grapat i, gairebé tots ben diferents!!

Se m' acut que, un d' aquests nius 
( un de repetit), el poguem fer servir per a encetar un concurs d' estimacions. La proposta seria: - amb quantes branquetes creieu que l' ocell ha construït el niu? Farem la comprovació en el proper pati científic.

8/10/12

Construïm un volcà molt especial!!!



Amb anterioritat hem estat parlant de la química i les seves reaccions. Vàrem realitzar diferents experiments, entre ells un volcà . Ara us proposo el mateix però amb una tècnica ben diferent.
Materials:
  • Sal de cuina
  • farina
  • oli
  • aigua
  • llevat del tipus "Royal"
  • Colorant d'alimentació vermell
  • detergent líquid
  • vinagre
  • una ampolla de plàstic
  • 1 bol gran
  • 1 tassa d'esmorzar
  • 1 cullera sopera
  • 1 cassola
Procediment:
  1. En un bol gran barregem 6 tasses de farina, 2 tasses de sal, 4 cullerades d'oli i 2 tasses d'aigua. Treballem els ingredients amb les mans fins que la massa agafi una consistència suau i ferma. Si es necessita es pot afegir una mica més d'aigua.
  2. Col·loquem l'ampolla dins  la cassola. Posem la pasta al voltant de l'ampolla, amb molt de  compte de no tapar la boca de l'ampolla ni de que caigui gens de pasta a dins. Hem d'anar amb molta cura en aquest pas, prenen tot el temps que ens calgui. Podem donar forma a  tants detalls com voguem al nostre volcà.
  3. Omplim l'ampolla gairebé fins a dalt amb aigua tèbia barrejada amb el colorant alimentari.
  4. Posem 6 gotes de detergent líquid dins l'ampolla
  5. Afegim 2 cullerades de llevat.
  6. A poc a poc afegim vinagre dins l'ampolla i ens apartem ràpidament.
Reflexió:
Veurem com comença a sortir lava vermella del volcà. Això és degut a que la reacció del llevat amb el vinagre,  que produeix diòxid de carboni (CO2), el mateix gas que es forma en els volcans de veritat. Les  bombolles de gas que es formen forcen la "lava" líquida de l'ampolla a sortir i baixar per les vessants del volcà.
(Font: http://www.xtec.cat/centres/a8052761/web-natus/experiments.htm)

7/10/12

Per un pèl!!!!

Aquest cap de setmana he tingut l' oportunitat de visitar Reus i els seus racons, gràcies al certament d' STIC.cat dels V premis Blocs de Catalunya que es va celebrar el 5 d' octubre. Com sabeu el nostre bloc ha estat un dels finalistes de la categoria Educació/ blocs corporatius. No hem tingut sort , la competència ha estat molt forta, però això no vol dir que hàgim d' estar afligits, ja que haver arribat a finalistes ja és un gran premi; això sí cal seguir treballant fort i amb ganes com fins ara. Moltes gràcies a tots i totes els/les que ens recolzeu!!! Us deixo els blocs guanyadors de la nostra categoria i si voleu conèixer la resta heu d' accedir a STIC.cat( premsa)

Educació

PERSONAL / PROFESSIONAL:        • Aracne fila i fila
CORPORATIU:                                     • L'ombra d'un somni


Us deixo la foto de tots els i les guanyadors/es Enhorabona a tots!!!!


Un formiguer especial

Després de perseguir-me durant dies , hem pogut, per fí, posar fil a l' agulla amb el formiguer de la Leire ( i companyia!!) De primer hem llegit les instruccions, després ja hem anat per feina: 
  1. Cal omplir fins el senyal el formiguer amb aigua a 26º. Només ens ha calgut tenir-la al sol.
  2. Tot seguit hi hem abocat el sobre nº1 que hi contenia la substància per a gelatinar l' aigua. 
  3. El sobre nº2 que conté els ous s' aboca tot seguit. Cal remanar l' aigua cada dia, fins a 7 dies.
  4. Ara cal esperar i veure si eclosionen els ous.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...